חדש במכון התקנים הישראלי: בדיקת PFAS – לצמצום חומרים כימיים הגורמים לנזקים בריאותיים
המעבדה לכימיה בריאות וסביבה במכון התקנים הישראלי השיקה שירות בדיקת PFAS ליצרנים, ליבואנים, ליצואנים וללקוחות פרטיים. הבדיקה תוודא שהחומרים הכימיים שנמצאים במוצרים לא יגרמו לפגיעה בריאותית.
תרכובות ה ( PFAS – (Poly Fluorinated Alkyl Substances הם למעשה משפחה של חומרים אורגניים מופלרים בעלי תכונות של דחיית מים, של דחיית שמן ושל דחיית כתמים. הכימיקלים האלה יציבים מאוד (שאינם מתפרקים מהר ולהם עמידות גבוהה לפריקות ביולוגית) מה שגרם לתעשייה לאמץ אותם בתחומים רבים ביניהם: טקסטיל וריהוט (בדים דוחי כתמים, זיעה, DRYFIT ומים), אריזות מזון (NONSTICK, אריזות בעלות ציפוי דוחה שמן, ניירות עטיפה של מזון מהיר, שקיות פופקורן, אריזות פיצה ועוד), ליטוש, ציפוי מתכות, חומרים לכיבוי אש ועוד.
הבעיה העיקרית בחומרים האלו היא שלא ניתן לסלקם מהמערכת האקולגית שלנו, הPFAS נודדים במהירות ומגיעים למי תהום וכך במחזוריות חוזרים אלינו הצרכנים ומרעילים אותנו שוב ושוב, בספרות לתופעה זו כבר נתנו שם "FPAS CYCLE". לכן, ל PFAS יש השפעות בריאותיות מזיקות הגורמות לסרטן, מגדילות את הסיכון למחלות לב, למומים מולדים, לבעיות פוריות, לפגיעה בכבד, לעיכוב התפתחותי, להריונות בסיכון גבוה, לדיכוי התפקוד של מערכת החיסון ועוד.
ד"ר רותי ארדי, מנהלת המעבדה לכימיה בריאות וסביבה במכון התקנים הישראלי: "בשנים האחרונות בארה"ב ואירופה החלו להגביל ולעקוב אחרי רמות חריגות של PFAS. אך בישראל הנושא נמצא עוד בחיתוליו ועדיין אינו זוכה להתייחסות הרצויה".
"אז מה אפשר לעשות כדי לצמצם את החשיפה ל- PFAS? לפני הכל, מודעות. לדעת אם וכמה מהחומרים האלה יש במוצרים. יצרנים ועסקים יכולים לפנות אלינו כדי שנעזור להם לצמצם את השימוש של הכימיקלים האלה היכן שרק אפשר". מוסיפה ארדי.
בבדיקת הPFAS במכון התקנים נבדקים, בצורה ולידית באמצעות מכשור אנליטי מתקדם מסוג LCMS, 24 כימיקלים שונים השייכים למשפחה זו ובעבורם ישנן דרישות.
תחומי הבדיקה העיקריים לPFAS:
- FCM - חומרים הבאים במגע עם מזון ע"פ דרישות אירופיות.
- מזון - ע"פ FDA ודרישות לקוחות
- מים - ע"פ EPA ודרישות לקוחות.
- קרקע - ע"פ EPA ודרישות לקוחות.
המעבדה לכימיה בריאות וסביבה, במכון התקנים הישראלי, מוסמכת למגוון תקנים ושיטות בדיקה ע"י The ANSI National Accreditation Board ומוכרת על ידי משרד הבריאות הישראלי. פרטים בדואר אלקטרוני: food@sii.org.il