עבור לתוכן הראשי דלג לאזור חיפוש דלג לבר ניווט ראשי

המלצות לרכישה ושימוש במטהרי מים

ישנם סוגים שונים של מערכות ואמצעים מקובלים לסינון וטיהור מי שתייה. מה חשוב לבדוק לפני שמחליטים לרכוש מטהר מים.

על התקן:
ת"י 1505 "מערכות לטיפול במי שתייה לשימוש ביתי: סינון וטיהור" דן בדרישות ושיטות בדיקה למערכות לסינון מים. התקן הינו רשמי כלומר, חובה על פי חוק לייבא לייצר ולשווק רק מערכות המותאמות לדרישות התקן.


מה בודקים?

  • יעילות הסינון והטיהור

  • השפעת המוצר על טיב מי השתייה (הפרשת מתכות כבדות, חומרים רעילים, מראה טעם וריח)

  • בטיחות חשמלית

  • תפקוד הידראולי


סוגי המערכות לטיפול במי השתייה

  1. מערכות המיועדות להתחבר אל מבוא המים בדירה. מערכות אלו בד"כ מחוברות בסמוך לשעון המים ומיועדות לספק מים מטופלים לכל נקודות המים בדירה.

  2. מערכות המיועדות להתחבר לנקודת מים מסוימת בדירה.

  3. מערכות שאינן מתחברות כלל אל רשת אספקת המים כמו קנקנים וכדים למיניהם.


סוגי המסננים

  • מסנן מכני - מסנן המאפשר מעבר מים אך אינו מאפשר מעבר חלקיקים מעל גודל מסוים. מסננים מכאנים אינם מקטינים את כמות האבנית שבמים, השפעתם על תכולת המתכות והתרכובות האורגניות שבמים זניחה אם בכלל.

  • מסנן פחם פעיל – ב רוב המערכות ניתן למצוא אמצעי טיפול זה. תפקידו העיקרי של אמצעי המכיל פחם פעיל לשפר את טעם וריח המים וזאת על ידי הרחקה של כלור חופשי ותרכובות אורגניות שונות. פחם פעיל אינו מקטין את תכולת המינרלים שבמים, כמו כן אינו מוריד את קשיות המים. מסננים אלו אינם מיועדים להרחקת חיידקים ומהווים לעיתים בית גידול לחיידקים, במיוחד כאשר אין זרימה של מים דרכם.

    תדירות ההחלפה תלויה בכמות המים שעברו דרך המסנן וכמות הפחם שבתוכו. מסננים של פחם פעיל ניתנים להתקנה בכניסת המים לדירה - בסמוך לשעון המים - או כיחידה עצמאית שברז במוצאה. כמו כן, ניתן למצוא מסננים אלו מותקנים על פיית ברזים ובקנקנים.

  • מערכות המבוססות על עיקרון אוסמוזה הפוכה - מערכות אלו מכילות בתוכן ממברנה המאפשרת מעבר מים בלבד. היא מרחיקה מהמים את תכולת המינרלים באופן משמעותי. כמו כן, יעילה בהרחקה של מתכות שונות, אך אינה יעילה בהרחקה של תרכובות אורגניות שונות. איכותה ולחץ המים קובעים את יעילות הסינון והטיהור של מערכות אלו. מערכות המבוססות על עיקרון זה רגישותלחיידקים או לכלור במים. מערכות סינון וטיהור המבוססות על אוסמוזה הפוכה יכילו תמיד סנן מכני וסנן של פחם פעיל. הן צורכות כמויות גדולות של מים, בד"כ רק 25% מהמים המוזנים למערכת מטופלים ומשמשים לשתייה, יתר המים מורחקים מן המערכת והולכים לאיבוד.

  • מערכות לטיהור מיקרוביאלי - ניתן להבחין בכמה אופנים לטיפול בבעיה המיקרוביאלית:

    1.  טיפול באמצעים מכנים - טיפול המונע מעבר חיידקים באמצעים מכניים

    2. טיפול בעזרת מנורת כספית המפיקה אור בעל קרינה על סגולית, הממיתה את החיידקים הנחשפים לקרינה. המים אינם נפגעים מהקרינה והקרינה אינה קיימת יותר במים לאחר
      יציאתם את המערכת. יש לזכור כי יעילותה של המנורה יורדת ככל שזמן השימוש בה עולה, בנוסף, היעילות יורדת כאשר עולה עכירותם של המים.