עבור לתוכן הראשי דלג לאזור חיפוש דלג לבר ניווט ראשי

המלצות לרכישה ושימוש בתנורי אפייה, כיריים ומיקרוגל

תנור גומה (Built in )
על התקן:
כמו כל מכשירי החשמל, גם התנורים נבדקים במכון התקנים על פי תקן ישראלי 900: בטיחות מכשירי חשמל לשימוש ביתי. חלק 2.6 דן בדרישות מיוחדות לתנורי אפיה. תקן זה הינו רשמי כלומר, חובה על פי חוק לייבא, לייצר ולשווק רק תנורים העומדים בדרישות התקן.

מה בודקים?
בטיחות חשמל של התנורים

המלצות לפני הרכישה

  • חפשו את סימן תו התקן. במידה ואין על התנור את סימן תו התקן, חייבת להיות עליו תווית סימון בעברית הכוללת את שם היצרן וארץ הייצור.

  • קיימים בשוק תנורים פירוליטיים (ניקוי עצמי) המאפשרים את ניקוי פנים תא האפייה בטמפרטורה גבוהה.

  • לפני רכישת תנור יש לבדוק את מס' הזכוכיות המותקנות בדלת (מקסימום 4 זכוכיות בתנורים פירוליטיים ובתנורים רגילים 2 או 3) ככל שמספר הזכוכיות רב יותר כך הטמפרטורה החיצונית של הזכוכית תהיה נמוכה יותר.

  • בחלק מהתנורים קיים מנוע מאוורר לקירור המיועד לקרר את תא המפסקים ולשמור על טמפרטורה נמוכה של הגומחה (ארון ההתקנה). קיימים תנורים שהמנוע הנ"ל מפוקח ע"י תרמוסטט עצמאי המאפשר את קירור התנור גם לאחר סיום פעולת הבישול וכיבוי התנור.

  • בתנור רב תכניות (Multi system) יש לבדוק האם קיים בתנור גוף חימום עגול (טורבו אקטיבי) או ששיטת הטורבו נעשות ע"י שילוב בין גוף חימום תחתון, עליון ומאוורר (טורבו פסיבי).


המלצות לשימוש נכון

  • קראו את הוראות היצרן לפני תחילת השימוש.

  • התקינו את התנור בגומחה אך ורק לפי הוראות ומידות היצרן.

  • לעולם אין להניח סיר בישול ישירות על תחתית תא האפייה, דבר זה עלול לגרום נזק בלתי הפיך לתא האפייה (פיצוץ ציפוי האמייל) ואף לשריפת הארון.

  • אין לצפות את דפנות תא האפייה ע"י נייר כסף העלול לגרום נזקים לציפוי הפנימי של תא האפייה.

  • אין להשתמש בחומרי ניקוי שאינם מומלצים על ידי היצרן ואין להשתמש בכלי חד על מנת לנקות שאריות מזון שנדבקו.

  • וודאו לפני השימוש את סוג המזון המיועד לבישול או לאפיה ובחרו בהתאם את שיטת האפייה או הצלייה.

  • בתנורים בעלי חימום מאולץ ( טורבו) ניתן להשתמש בטמפ' נמוכות יותר לאפיה מאשר בשיטת האפייה המסורתית (גוף חימום עליון עם גוף חימום תחתון)

תנור אפייה ומשולב (גז וחשמל)
כיום, מוצעים בשוק כיריים, תנורי אפייה או/ו צלייה במגוון סוגים ועיצובים. על מנת לבחור את התנור המתאים לכם כדאי לבדוק מס' פרטים.

על התקן
כמו כל מכשירי החשמל גם תנורי בישול נבדקים במכון התקנים הישראלי לפי תקן ישראלי 900 בטיחות מכשירי חשמל לשימוש ביתי. בנוסף, נבדקים כיריים ותנורי אפייה או/ו צלייה לפי תקן ישראלי 907: מכשירים ביתיים הצורכים גז וחשמל לאפייה, לבישול ולצלייה.

מה בודקים?

  • בדיקת אטימות

  • טיב גזי השריפה

  • פעולה תקינה של מבערים (אש כחולה, להבה יציבה)

  • נצילות תרמית או/ו אנרגטית

  • דרישות מבנה כלליות: פינות, גימור וכו'

  • עומסים מכניים

  • עליית טמפרטורה - התחממות המכשיר כולל כפתורים, ידית הדלתות

  • בטיחות חשמלית

  • התפתחות ויציבות


המלצות לפני רכישה

  • וודאו שהתנור מסומן בתווית יצרן בעברית הכוללת את שם היצרן וארץ הייצור. חפשו את סימן תו התקן (שאינו חובה). משמעות סימן התו תקן על גבי התנור היא שהתנור נבדק החל משלב ביצור במפעל ולא רק בבדיקות סופיות.

  • בחרו תנור המתאים למבנה המטבח שלכם ובהתאם לנוחות השימוש והצרכים: מספר מבערים, סוג המבערים, מיקום לחצן ההצתה, מיקום של המבערים הרלוונטיים (גודל סירים) וכו'.

  • בדקו כי המבערים והכפתורים ניתנים לניקוי ולתחזוקה נוחים.

  • יש לקרוא את הוראות ההפעלה לפני השימוש ולהימנע מהתקנת התנור בסמוך לחומרים דליקים כגון משטחי עץ וכו' ולהקפיד לפעול בהתאם להנחיות היצרן.

  • בכל מקרה התקנה ראשונית תעשה על ידי נציג היבואן או אדם מוסמך (מדובר בתקן 900)

  • יש לוודא כי את התנור אפייה או/ו צלייה יתקין מתקין גז מוסמך (בעל רישיון ממשרד העבודה). על המתקין לבצע בדיקת אטימות של מערכת הגז לפני ההתקנה.

  • יש למקם את הברז הראשי במקום נגיש ועל פי תקן ישראלי 158 להתקנת מערכות גז.


המלצות לשימוש נכון

  • יש להשתמש בהוראות הניקוי המפורטות בחוברת היצרן.

  • יש להשתמש בתנור בהתאם להוראות היצרן.

  • יש להימנע מכניסת חומרי ניקוי לברזים ולמבערים ולהשתמש בחומרים בהתאם להמלצות היצרן.

  • הכיריים בתנור אינם תחליף לפלטת חימום. חל איסור חמור על התקנת משטח מעל המבערים מבטח ההופך אותם לפלטה. במצב כזה יש חשש לפליטת גזים רעילים.

  • אין להניח סיר או תבנית ישירות בתחתית התנור - הדבר ייצור עיוות התחתית עקב חסימת מעבר החום.

  • יש לסגור את ברז הגז כשהתנור אינו בשימוש.

  • במקרה של תקלה יש לקרוא לאיש שירות מוסמך, תקלה במערכת הגז תטופל רק על ידי מתקין גז מוסמך.

  • אין לכסות את הכיריים בנייר אלומיניום או אביזרים שווה ערך , דבר זה מסוכן!


כיריים הפועלות על גז
חיבור והתקנה לא מתאימים של כיריים עם חיבור גז עלולים להיות קטלנים לכן חשוב לשים לב למספר המלצות:

על התקן
כיריים הפועלות על גז נבדקות במכון התקנים לפי תקן ישראלי 907 - מכשירים ביתיים צורכי גז לאפייה, לבישול ולצלייה. התקן הוא רשמי ועל כן חובה לייצר, לייבא ולשווק אך ורק כיריים העומדות בדרישות התקן. הבדיקות הן זהות לאלה שעוברים תנורי האפייה המשלבים חשמל וגז.


המלצות לפני הרכישה

  • מומלץ לרכוש כיריים עם מנגנון בטיחות שסוגר את מעבר הגז אם הלהבה כבה מכל סיבה שהיא

  • יש לוודא כי הכיריים מצוידות בברז בטיחות, שהתקנתו היא חובה כיום בכל כיריים

    בדקו את הפונקציונאליות כולל:
    1. מיקום כפתורי ההפעלה.
    2.  מצת מוסתר ובלתי נראה, מוגן יותר ממצת גלוי ובולט.
    3. מבנה המבערים והכפתורים בהיבט של ניקוי ותחזוקה.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

המלצות לפני ההתקנה
יש להימנע מהתקנת הכיריים בסמוך לחומרים דליקים כגון משטחי עץ וכו'.

  •  דאגו לכך שאת הכיריים יתקין מתקין מוסמך

  • רצוי לבצע בדיקת אטימות (ע"י המתקין המוסמך), של מערכת הגז לפני ההתקנה.

  • יש למקם את הברז הראשי במקום נגיש.

  • כדאי לפתוח פתח בשיש לצורך התקנת הכיריים רק לאחר שהכיריים נרכשו והמידות ברורות


המלצות בזמן השימוש:

  • יש להשתמש בכיריים בהתאם להוראות היצרן.

  • יש להימנע מכניסת חומרי ניקוי דרך הברזים והמבערים לתוך הכיריים.

  • יש לסגור את ברז הקיר כשהכיריים לא בשימוש.

  • בכל בעיה או תקלה - יש לקרוא לאיש שרות מוסמך.

 

מיקרוגל
תנור מיקרוגל הוא מכשיר מטבח המפעיל קרינה אלקטרומגנטית בתדר מיקרו לצורך חימום או בישול מזון.

על התקן
כמו כל מכשירי החשמל, גם המיקרוגל נבדק במכון התקנים לפי תקן ישראלי 900: בטיחות מכשירי חשמל לשימוש ביתי חלק 2.25 בו דרישות מיוחדות לתנורים עם גלי מיקרו. תקן זה הינו תקן רשמי כלומר, חובה על פי חוק לייצר, לשווק ולייבא רק מוצרים העומדים בדרישות התקן. בנוסף נבדק במכון נושא הקרינה הנפלטת ממכשיר המיקרוגל על פי תקן ישראלי 961.

מה בודקים?

  • בטיחות חשמלית

  • עוצמת קרינה


המלצות לשימוש נכון

  • יש לקרוא את הוראות היצרן לפני השימוש ולהשתמש במכשיר על פי ההנחיות בלבד

  • יש לבדוק ולהקפיד כי דלת המיקרו תהיה שלמה ללא שברים או סדקים. במכשיר לא תקין עלולה להיות דליפת אנרגיית גלי מיקרו

  • יש להקפיד של ניקיון המיקרו, במיוחד סביב הדלת. לכלוך ושומן בדפנות המיקרו עלולים לגרום לדליפת קרינה מסוכנת

  • יש לוודא כי קיים מרווח נאות בין מעטפת המיקרו למקום בו הוא מאוחסן, בכדי לאפשר אוורור ראוי למערכת המיקרו

  • אין להשתמש בשעת החימום במיקרו בכלי מתכת או בכלים שיש בהם קישוט מתכת וכן בסכו"ם מתכתי או בשיפודים, כדי למנוע ניצוצות שריפה.

  • אין לחמם בקבוקים מלאים או אריזות ואקום או מזון בכלי אטום לגמרי מאחר והכלי עלול להתפוצץ

  • אין לחמם במיקרו מזון העטוף בנייר כסף או אלומיניום

  • אין לחמם במיקרו שמן או שומן לטיגון עמוק

  • אין לבשל במיקרו ביצים בקליפתן

  • אין לכסות את פתחי האוורור של המיקרו

  • בשימוש בכלי פלסטיק יש לוודא את התאמת הכלי לשימוש במיקרו

  • אין להפעיל תנור מיקרוגל ריק. הקרינה האלקטרומגנטית פוגעת במכשיר עצמו עוצמת הקרינה משתנה באופן פרופורציונאלי באופן הפוך למרחק. ככל שמתרחקים מהתנור כן עוצמת הקרינה קטנה בריבוע. על מנת לקבל את ההגנה הגבוהה ביותר מומלץ לעמוד לפחות 10 ס"מ מהמיקרו בזמן הפעלתו.

  • אין להצמיד עיניים לתנור המיקרוגל בזמן עבודתו. העיניים רגישות לקרינה אלקטרומגנטית.

  • חשוב לשים לב במיוחד כאשר מחמים מזון לתינוקות - לערבב היטב את המזון ולוודא שאין חלקים חמים מאוד לפני מתן המזון לתינוק .