המלצות לרכישה ושימוש בקומקום חשמלי

 הקומקום החשמלי הוא אחד מהמכשירים השימושיים ביותר בבית לכן, הוא חייב להיות בטיחותי, נוח לתפעול וקל לניקוי.

קומקום חשמלי נבדק במכון התקנים לעמידה בכל דרישות הבטיחות המפורטות בתקנים הרשמיים. ת"י 900 חלק 1 ות"י 900 חלק 2.15

רכישת קומקום:
• לפני רכישת קומקום חשמלי, יש לוודא כי:
o תקע הקומקום מתאים לשקעים בארץ
o אריזת הקומקום מכילה גם עלון הדרכה בעברית, תעודת אחריות ומדבקה בה מפורטים בעברית שם היצרן וארץ ייצור, שם וכתובת היבואן ודגם הקומקום.
o על אריזת הקומקום ועל הקומקום עצמו יש פרטים זהים של שם היצרן, שם היבואן ודגם הקומקום.
• יש להעדיף גוף חימום נסתר על פני גוף חימום גלוי – קומקום עם גוף חימום נסתר קל יותר לניקוי ומקטין את האפשרות לפגיעה בקומקום בעת ניקויו.
• מטעמי בטיחות יש להעדיף קומקום נשלף על פני קומקום עם כבל זינה קבוע. בקומקום נשלף כבל הזינה קצר יותר ולכן גם בטיחותי יותר, היות והוא מקטין את סכנת הפלת הקומקום והיתקלות בו.
• יש לוודא כי מדיד המים הוא חלק אינטגראלי מהקומקום- מדיד מים עלול להוות מקור לנזילות והצטברות אבנית, המקשה על שקיפות וזיהוי גובה המים. בנוסף, קל יותר לנקות מדיד שהוא חלק בלתי נפרד מהקומקום.
קומקום עם גוף העשוי מנירוסטה או מזכוכית עדיף על קומקום עם גוף העשוי מחומרים פלסטיים.



כללי בטיחות:
• נורית הביקורת מצביעה על כך שהקומקום נמצא במצב של הפעלה. במצב זה, אין לפתוח / לשלוף מהמעמד / למלא מים. יש להמתין עד לגמר רתיחת המים ולניתוק האוטומטי וזאת כדי למנוע התחשמלות.
• אין להשאיר את הקומקום בהישג יד של ילדים או של אנשים עם מוגבלויות העלולות לסכן אותם.
• יש להקפיד כי כבל הזינה והתקע יהיו שלמים, ללא פגיעות מכאניות.
• מומלץ לחבר את הקומקום ישירות לשקע החשמלי ולא דרך מפצל או כבל מאריך על מנת למנוע סכנה של שריפה.
• אין להפעיל את הקומקום ללא כמות המים המינימאלית הנדרשת על פי הוראות היצרן, או עם כמות מים העוברת את הגבול המירבי המותר, וזאת על מנת למנוע חימום יתר וסכנה של שריפה.

ניקיון
• אין לטבול את הקומקום במים כדי לנקותו.
• מומלץ להשתמש במים מסוננים (ע"י מערכת לריכוך המים) כדי למנוע/ להקטין את יצירת האבנית במים.
• רצוי להשתמש בקומקום עם מסנן וזאת כדי למנוע כניסת אבנית צפה לכוס השתייה, במהלך מזיגת המים.
• בכל מקרה יש לפעול על פי הנחיות היצרן

טיפ ירוק:

• הקומקום החשמלי הוא מכשיר חסכוני המנתק את עצמו לאחר הרתחת המים. צריכת החשמל תלויה רק בכמות המים שבקומקום לכן, מומלץ כל פעם לחמם רק את כמות המים הרצויה.

על התקן:
כמו כל מכשירי החשמל גם קומקומים חשמליים נבדקים לעמידה בכל דרישות הבטיחות המפורטות בתקן הישראלי ת"י 900 חלק 1 : בטיחות מכשירי חשמל לשימוש ביתי והתקן הישראלי ת"י 900 חלק 2.15 :
דרישות מיוחדות למכשירים לחימום נוזלים. תקנים אלו הינם רשמיים , כלומר, כלומר חובה על פי חוק לייצר, לשווק ולייבא רק מוצרים העומדים בדרישות התקן.  

מה בודקים?

  • בידוד
  • הארקה
  • סימון
  • אזהרות
  • חוזק מכאני

 

המלצות לפני רכישה

את הקומקומים הקיימים בשוק אפשר לחלק לארבעה סוגים לפי אופני הזנה ולפי מיקומו של גוף החימום:

  • לפי אופני הזנה:
  1. קומקום נשלף - אל בסיס הקומקום מחובר פתיל הזנה – לצורך מילוי הקומקום יש להרים אותו מבסיסו.
  2. קומקום בעל פתיל הזנה - מחובר באמצעות המחבר לגוף הקומקום – לצורך מילויו במים מהברז, יש לנתק את הפתיל מהשקע, (פחות נוח, אך עלותו בד"כ זולה יותר)
  • לפי גוף החימום:
  1.  גוף חימום גלוי(טבול במים) – על גוף החימום הגלוי מצטברת עם הזמן אבנית הגורמת לשתי בעיות עיקריות- קיצור אורך החיים של גוף החימום והארכת הזמן הנדרש לרתיחת המים ומכך גידול בצריכת האנרגיה החשמלית.
  2.  גוף חימום נסתר – אינו ניפגע מאבנית ולכן אורך החיים שלו ארוך יותר. קומקום מסוג זה קל יותר לניקוי. חסרונותיו הם שנצילות האנרגיה החשמלית נמוכה יותר מזו של קומקום עם גוף חימום טבול ושגוף החימום אינו ניתן להחלפה.

 שלושה אמצעים שחשוב לבדוק בקומקום חשמלי : 

  • מסנן מים המסנן את האבנית שנוצרת 
  • מדיד מים – כך שניתן לכוון את הכמות המדויקת להרתחה ולחסוך באנרגיה
  • נורת ביקורת לחיווי מרחוק של פעולת הקומקום
  • במידה ומגלים נקודות/כתמים של חלודה בתחתית הפנימית של הקומקום, מומלץ להפסיק להשתמש בקומקום זה.